Makkelijk toegang tot openbare gegevens in Apeldoorn

Via de stentor.nl

APELDOORN – Allerlei openbare informatie die Apeldoorn aangaat, is over enige tijd makkelijker te raadplegen via internet. De gemeente Apeldoorn streeft daar in elk geval naar, en onderzoekt nu hoe dat te realiseren is.

Bij deze zogenoemde open data gaat het om gegevens die de openbare ruimte betreffen – zoals het wegennet, riolering, verkeersstromen – maar ook om allerlei feitelijke informatie over voorzieningen als scholen, kinderopvang en gezondheidszorg.

De overheid heeft veel informatie op allerlei vlakken. Verschillende overheidsorganen in Nederland zijn al begonnen met het eenvoudiger toegankelijk maken van die data. Ook Apeldoorn moet dat gaan doen, zo heeft D66 in de gemeenteraad bepleit. De andere partijen omarmen het idee. Ook burgemeester en wethouders zien zeker de meerwaarde, geeft wethouder Detlev Cziesso (GroenLinks) aan.

Dat ontsluiten is wel een arbeidsintensieve klus. Het moet namelijk zorgvuldig gebeuren, legt Cziesso uit; het mag privacy maar ook de beveiliging van gemeentelijke computersystemen niet aantasten. Daardoor zal het in eerste instantie extra werk vergen en dus geld kosten, maar op de langere termijn kan het ook voordeel bieden, is de verwachting. Zo is de gemeente straks mogelijk minder tijd kwijt aan het afhandelen van procedures waarmee burgers, bedrijven en instellingen nu informatie opvragen. Cziesso verwacht eind van het jaar te kunnen melden wat er haalbaar is.

D66-raadslid Maarten van Vierssen en zijn partijgenoot MariĆ«tta Buitenhuis vinden het ,,een goed recht van burgers” om eenvoudig toegang te krijgen tot alle gegevens. Daarnaast zien ze kansen voor bedrijven, bijvoorbeeld met het ontwikkelen van apps en websites. ,,Waarmee bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, prestaties van basisscholen en de vestiging van fietsenstallingen overzichtelijk worden weergegeven.”

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>